INAUGURAREA CLASEI CONFUCIUS

19 MARTIE 2011

Excelența Sa, Domnul LIU ZENGWEN, Ambasador al R.P. Chineze înmânează logo-ul Clasei Confucius Domnului Prof. univ. dr. VICTOR CIUPINĂ, Rector al Universității Ovidius Constanța

Prof.univ.dr. VICTOR CIUPINĂ, Rector al Universității Ovidius – Constanța

 

         Nu exagerez când afirm că trăim un moment foarte important în viața Universității Ovidius,  moment care coincide cu înființarea, inaugurarea, Clasei Confucius la Universitatea Ovidius din Constanța. Statul chinez are o inițiativă extrem de benefică de a organiza Institute și Clase Confucius în întreaga lume. Este un beneficiu atât pentru universitățile care sunt alese cât și, bineînțeles, pentru statul chinez. Universitatea Ovidius nu a fost aleasă întâmplător. Clasa Confucius este dovada deschiderii universității noastre spre lume, cu o țintă precisă spre cultura și limba chineză. Este o structură vie, care va întări relația tradițională de prietenie între România și China.

 

Excelența Sa, dl. LIU ZENGWEN, Ambasador al R.P.Chineze în România

    Sunt foarte bucuros și onorat că am fost invitat să particip la ceremonia de deschidere a Clasei Confucius din cadrul Universității Ovidius – Constanța. În  2002,  a avut loc înfrățirea între județul Constanța și municipiul Shanghai. Colaborarea, în toate domeniile, s-a amplificat progresiv. De aceea, învățarea limbii chineze a devenit o necesitate din ce în ce mai stringentă. Alegerea Universității Ovidius, de mare prestigiu, va contribui la întărirea cunoașterii, la dezvoltarea înțelegerii și prieteniei dintre țările noastre. Cultura chineză este extrem de bogată și de profundă a cărei chintesență este însăși armonia. Sper ca studenții să învețe bine limba chineză pentru a contribui la dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre.

 

 Dl. ROMULUS IOAN BUDURA, Ambasador al României în R.P.Chineză (1990-1995)

        De-a lungul carierei mele de diplomat, de șase decenii, am participat la multe momente de sărbătoare. Astăzi am prilejul să particip la inaugurarea Clasei Confucius, o instituție menită să contribuie la cunoașterea limbii și culturii chineze în România. La acest eveniment au contribuit, în primul rând, prietenii noștri chinezi. În 2005, s-au pus bazele  strategiei mondiale a înființării Institutelor și Claselor Confucius. Este expresia strategiei globale a Chinei. China este astăzi  a doua putere economică a lumii, iar peste 20 de ani va deveni prima putere economică la nivel mondial. Cei care vor frecventa cursurile acestei Clase vor învăța limba chineză, vor afla despre istoria și cultura poporului chinez.

          Doresc să adresez sincere felicitări dl. Rector Victor CIUPINĂ și dnei prof.univ.dr. Iolanda ȚIGHILIU, Director al Clasei Confucius, și le urez  să își îndeplinească misiunea pe care o au, o misiune foarte importantă și pentru noi, ca români.

 

Prof.univ.dr. IOLANDA ȚIGHILIU, Director al Clasei Confucius

      În urmă cu 5-6 ani, câțiva dintre noi îndrăzneau să viseze la înființarea, în cadrul Universității Ovidius, a unei instituții care să promoveze limba și cultura chineză în acest spațiu geografic. Astăzi, acel vis s-a împlinit! În această clipă de mare sărbătoare și bucurie, gândul meu se îndreaptă, în primul rând, spre toți cei care și-au adus contribuția, în diferite etape, la împlinirea acestui proiect de anvergură națională și internațională. Doresc să-mi exprim, în mod special, calda mea recunoștință și alesa mea gratitudine dlui  Wang Tieshan fost Consul General al R.P. Chineze la Constanța, și dlui Viorel Isticioaia, Ambasador al României în China, care au depus eforturi susținute pentru ca acest proiect să devină realitate.

       Prezența, la acest eveniment, a celor mai înalți reprezentanți ai diplomației chineze acreditați în România, domnul ambasador și domnul consul general, dovedește importanța pe care partea chineză o acordă instituției noastre. Acest fapt ne onorează în mod deosebit. Tuturor le exprim calde mulțumiri.

        Doresc ca instituția pe care am ctitorit-o acum, la Constanța, să fie nu numai un for didactic și cultural ci,  mai mult, să reprezinte, în spiritul diplomației culturale, o punte  trainică de prietenie între România și Republica Populară Chineză.

Darul de ”Întemeiere” oferit de Excelența Sa, Dl. LIU ZENGWEN, Ambasador al R.P. Chineze în România

Vizitând spațiile Clasei Confucius 

 

SEMNAREA ACORDULUI DE COLABORARE ÎNTRE UNIVERSITATEA OVIDIUS CONSTANȚA ȘI UNIVERSITATEA BEIJING PENTRU LIMBĂ ȘI CULTURĂ CHINEZĂ, R.P. CHINEZĂ

Reflectarea în presă a inaugurării Clasei Confucius

Ziua de Constanța – La Ovidius va fi inaugurată Clasa Confucius

Ziarul Observator – Se inaugurează Clasa Confucius la Universitatea Ovidius

Ziarul Jurnal de Constanța – Clasa Confucius inaugurata la Universitatea Ovidius

Info Portal Realitatea.net – Se inaugurează Clasa Confucius la Universitatea Ovidius

Ziarul Adevărul – Sală de curs pentru studiul Chinei la Universitatea Ovidius

Radio China Internațional – Consului General al Chinei a vizitat clădirea dedicată Clasei Confucius 

Advertisement